среда, 13. октобар 2010.

НОВА ОМЛАДИНА


Омладинац, омладинка, омладина... звучне и заносне речи иза којих се крије цела река мисли и осећања, речи тако уско везаних за полет или пад нације. Млaдост је оличење здравља, снаге и полета, али и чистоте и племенитости. Зар има шта чистије и племенитије од омладинске душе запојене идејом за коју се спремно све жртвовати. Материјална блага, лична уживања, па и сам живот су ништавни пред помисли на остварење постављеног идеала. Нема силе ни препреке која је у стању да спречи младост на њеном победоносном путу.

Понешена бујицом одушевљења, младост много не размишља и своја дела и одлуке најчешће не подвргава разуму него препушта срцу да оно о свему одлучи. Зато је њен рад предан и пожртвован, без имало личног, али постоји опасност да лепо укалупљене и паролама вешто искићене идеје не привуку омладину и она, изгубивши свој прави пут, пође странпутицом.

Постоје две врсте људи. Једни сагоревају у свом сопственом раду, док се други распадају у својој лењости. Исто је и са омладином. Једна се свесрдно предала раду за опште народно добро и сопственом изграђивању, друга беспосличарењу, развратном животу и личном уживању. Прва благотворно и мирно дела, а друга бесомучно критикује. Њен се глас далеко чује, али дела нигде. Друга, истина, понекад даје тон “јавном мњењу”, али прва ствара историју и одређује даљи пут народа. Нису ретки примери да је незнатан број омладинаца свесних улоге у животу свога народа спасавао нацију. Историја нас учи да су многи народи, када је изгледало да су најближи својој пропасти, доживљавали своју националну ренесансу захваљујући малом броју свесне омладине. Довољно је неколико хиљада па чак и стотина национално свесних, али неограничено храбрих и пожртвованих да тако рећи пробуде народ из учмалости и сна. Својим примером дају му они елана, снаге и полета. Стају му на чело и заједно са њим преброђују све тешкоће.

Нове прилике и време траже нове људе, чујете данас на сваком кораку. Ко је створио и одгајио новог човека, а ко га данас ствара? Ко је тај нови човек и какав је, намећу нам се питања?

Ти га ствараш, омладино наша, и тај нови човек мораш бити ти!

Истина, посао ти је тежак. Препуштена си сама себи, јер многи који те одгајише, па и који те одгајају, не поседују многе особине новог човека. Питаш се где ћеш наћи онога на кога се требаш угледати. Кад их је тако мало у нашој средини, врати се мало у прошлост. Проучи народне културне тековине и у историјским личностима наћи ћеш тај лик. Он је прожет дубоком националном мисли, а душа му је испуњена тежњом за социјалном правдом. Витез, каквога замишља србска народна песма, јунак је пун части и поноса, пун чојства и јунаштва. У њему увек надвладава оно надземаљско. Челична воља и племенити карактер су његове особине. Висока свест за заједницу запоставља све оно што је лично пред оним што је за опште добро заједнице. Поштовање старијих и смерност су оличење народних јунака, а марљивост, вредноћа и рад подигнути су до божанских врлина.

Када се омладина врати своме народу и на бистром народном извору окупа своју народну душу, спојиће се њен полет и снага са чистим народним идеалима и као целина представљаће неизмерну снагу. Са таквом омладином народ ће са пуно поуздања гледати у будућност.

В. Бијелић

Нема коментара:

Постави коментар