среда, 08. септембар 2010.

Свети Новомученик ХаритонМонах Харитон иако није канонизован од стране Српске Православне Цркве поштован је међу верницима као новомученик.
Свој монашки пут отац Харитон је започео у манастиру Црна Река 1995.године. Ту је провео око две године да би касније био премештен од стране Епископа Артемија у манастир Светих Архангела код Призрена који је тада био у обнови.
Монах Харитон је замонашен 1998. и то је било прво монашење у манастиру Светих Архангела после 550 година. Пострадао је од шиптарских терориста јуна 1999. године у Призрену, за време најновије голготе нашег народа на Косову и Метохији. Обезглављено тело монаха Харитона пронађено је у августу 2000. у селу Тусус, код Призрена, од стране Комисије за ексхумацију. Утврђено је да је глава одсечена оштрим предметом. Кости руке биле су поломљене, као и кичма, којој је недостајало неколико пршљенова. Одећа је у пределу срца била избодена ножем. Дана 11. новембра 2000. обављен је први парастос оцу Харитону у манастиру Грачаници а сутрадан је сахрањен у манастиру Црна Река, где је монах Харитон започео свој монашки подвиг.

Нема коментара:

Постави коментар