недеља, 18. април 2010.

ХРАБРОСТ, ЧВРСТИНА, ВОЉА - Helmut Stellrecht


ХРАБРОСТ

Храброст је најлепша и најплеменитија особина коју човек може да поседује. Онај ко нема храбрости није мушкарац. “Храброст јуриша” је прелепа. Осећај да се све ризиковало ради високог идеала ослобађа и даје снагу и одушевљење за даље. Храброст човека носи као да има крила и пуни његово срце. Напад у животу постаје императив. Када све зависи од једне карте, када неко може да изгуби све, или да освоји све, тада је живот на врхунцу. Ко се никада није усудио да нападне испуњен храброшћу, никада заправо није испуњено живео. Поред “храбрости јуриша” стоји “одлучна храброст” оних који се суочавају са тешком судбином. Судбина је велика и моћна, али већа је још увек особа која је стојички подноси. Живот је често тежи од смрти. Кукавица се тога држи. Нико се не сусреће са изазовима већим од снаге која му је дата да се са њима носи. Храброст надвладава све. Када неко учини све што је у његовој моћи, добра срећа му покаже нови пут и помогне му на њему. Али то заправо није добра срећа. “Одолити свим силама, никада се не предати, бити јак, зове војску богова!” Храброст није потребна само мушкарцу, војнику, већ и жени. У мушкој битци напад је највећа храброст. За жену је то доношење новог живота на свет. Мушкарци који више не желе да воде рат не могу се суочити са мајкама које дају нови живот ризикујући свој. Храброст је најплеменитија особина мушкарца и жене. Одређује битку и извојева победу.

ЧВРСТИНА

Живот захтева чврстину. Мора се горљиво тежити идеалу чврстине. Бити чврст због живота, постати борац, победити. Наша стварност је таква. Горућа врућина лети, немилосрдна хладноћа зими, дуги маршеви у влаги и хладноћи. Радити дуго у фабрици, или иза машине. Подносити глад и жеђ, спавати на голој земљи, не предати се у битци, никада, без обзира колико се све чинило безнадежним, бацити празни пиштољ у лице непријатеља, посегнути за његовим вратом, не марећи за себе, макар то довело до смрти. Бити борац, борац са вером у свој циљ, иако сви кажу да је циљ погрешан. То носи победу, победу која припада оном јачем. Никада не смеш одустајати у битци или на раду. И ако паднеш хиљаду пута, мораш начинити хиљаду и први покушај. На крају ћеш успети и бити победник, иако скоро искрварио, скоро се онесвестио, али испуњен тријумфом знајући да си ти надвладао. Ти си победник у борби и победник над самим собом. Свако се мора припремити за своју битку. Свако се мора припремати као да ће једног дана изборити одлучујућу битку за Немачку. Свако мора бити способан да маршира, отрпи глад и жеђ, спавање на голој земљи, бити борац, војник од тренутка у којем почиње схватати шта је на цени. Требају нам мушкарци жилави и чврсти попут челика, тврђи од ичега на овоме свету. Само ће они завладати великом будућношћу Немачке. Желиш ли бити један од њих, или стајати са стране као слабић? Немачка ће бити земља храбрих и јаких. Или припадаш њима или више нећеш бити Немац!

ВОЉА

Воља је оно што те покреће. Можеш да оклеваш због умора, бриге, слабости. Воља те уздиже изнад сваке баријере и наређује ти да радиш оно што ти говоре твоји осећаји и разум. Човек без воље је као оружје без муниције. Бескористан је. Али “где има воље, има и пута”, и где воља наређује, биће послушана, било да особа следи своју сопствену вољу или ону свога вође. Где постоји вера која долази из снаге, воља ће је покренути. Тренирај своју вољу тако да је напета и спремна, спремна да се опусти у тренуцима у којима би то требала, ни секунде прекасно, ни секунде прерано. Тренирај своју вољу на малим стварима док не буде довољно јака да донесе оно што од тебе очекује Немачка.


Helmut Stellrecht, Glauben und Handeln.
Ein Bekenntnis der jungen Nation
Berlin, Zentralverlag der NSDAP,
Franz Eher Nachf. 1943.

Нема коментара:

Постави коментар