недеља, 6. септембар 2009.

Манифест хришћанског Национал Социјализма - Корнелије Кодреану

''Верујем у једну и недељиву румунску државу од Дњестра до Тисе, земљу свих Румуна и само Румуна, који су вредни и поштени и имају страх од Бога, и који се брину за своју земљу и свој народ; и у државу која даје једнака права, грађанска и политичка, и мушкарцима и женама; у државу-заштитника породице, која плаћа своје чиновнике и раднике на основу броја деце и рада који улажу и квалитативно и квантитативно; и у Државу, која подржава друштвени склад смањивањем класних разлика; и која осим плата, национализује фабрике (својина свих радника) и додељује земљу свим земљорадницима.
''Та држава би поделила добит између власника (државе или приватног лица) и радника. Бивши власник би поред своје плате, добијао и проценат, који је супротно сразмеран његовом првобитном улагању; осим тога, Држава би осигурала раднике путем ''здравственог фонда''; обезбедила би просторије за исхрану и за облачење радника и службеника, који би имали своје представнике у управним органима разних индустријских, пољопривредних и трговачких институција.
''Верујем у великог и снажног 'оца свих радника' и краља свих сељака, Фердинанда Првог, који је све жртвовао за добро Румуније и који је ради нашег спасења постао једно са народом; који је на челу својих трупа у Мараштију и Марашетију поразио непријатеља; и све време с љубављу и поверењем гледа на своју војску, одану краљу и отаџбини.
''Верујем у једну тробојку обасјану зракама хришћанског Национал-Социјализма, у симбол слоге међу браћом и сестрама Велике Румуније.
''Верујем у једну свету, саборну и апостолску Цркву са свештеницима, који живе по јеванђељском узору и који су вољни да, као апостоли, жртвују себе ради просвећивања многих других.
''Одобравам одлуку да министре бира Парламент, поздрављам укидање Сената, формирање градске полиције, порез на приход, пољопривредне и занатлијске школе у селима, домове за инвалиде и старе људе, народне домове, утврђивање очинства, објављивање закона на свима разумљив начин, охрабривање приватне делатности у интересу Народа, и развој индустрије у сеоским домаћинствима.
''Чекам васкрсење националне свести чак и код најпонизнијег пастира и очекујем да се интелектуалци спусте међу напаћене људе из народа, да им помогну и учврсте их у искреном братству, као темељу румунске државе у будућности. Амин!


Гарда Националне Свести
Лист Constiinta ( ''Свест'' )
понедељак, 9. фебруар, 1920.

1 коментар:

  1. Мислим да је аутор овог манифеста Константин Панчу, а не Корнелије Кодреану.

    ОдговориИзбриши