среда, 26. јануар 2011.

ПОДВИГ И БОРБА!

Ми мислимо са националистичког гледишта, да је у нас раса (квалитет) давно дата, али да је била изражена тотално само у борби Српства. Не само ратничкој, него идејној и друштвеној. Тек ваљда, неће нови национализам да се ослања на сепаратисте, или да му срж буде прошлост неких шуша? … Оно што нама треба, по нашем мишљењу, није симплицистички милитаризам, далеко од тога, него дух ратнички нашег народа, тотална раса, њени појмови за сва питања живота, њене традиције против снобизма… По нашем мишљењу, више него у ма ком другом народу, те основе погодне су да се на њима изгради политичка идеологија, од свих досадашњих у нас, јача.
Далеко смо ми од водњикавог либерализма и појма «патриота»… Патриот, то је илузија бившег времена, добротворна и сентиментална, неодређена форма и нерасна. Патриот је улога која се да најлакше глумити, и улога која се лако свршава у улози «увређеног патриота» код нас уштве над уштвама.
Нама треба једна много чвршћа и сталнија појава националиста. Проблем још није у програму партијском, јер програми не падају с неба, него у скупљању и окупљању таквих људи свих нијанса. Консеквентност националиста није у истицању момента рата, далеко од тога, него у фанатизму националистичког гледишта  и борбе која траје целога живота… Народна одбрана, Соколство и толика друга друштва… створила су тип нашег националног ситног комбатанта. Његов патриотски тип је застарео, али време људе мења. Борбен тип, нова националистичка омладина и наш мали човек који већ увиђа, припремају се већ.
Треба само једна обнова везе са селима… и само још година-две прибирања… и наш национализам, појавиће се поново као бујица.

Милош Црњански
srb-akcija.org

Нема коментара:

Постави коментар