субота, 5. децембар 2009.

Алфред Розенберг - Мисли


"За мене, али и за све праве Национал Социјалисте постоји само једна доктрина: Народ и Отаџбина!" Адолф Хитлер


Из мисли о крви Национал Социјализам на народ не гледа само као на једну судбоносну заједницу, него пре свега као на крвну заједницу, повезану путем заједничке нордијске крви. Народ је све доминантно, смисао сопственог постојања, последња и највиша мера вредности свог постојања. "Општа корист долази испред појединачне користи." Човек, свеједно који посао представља, својим целокупним мишљењем и деловањем стоји у служби народа. Ја мора да уступи место у корист Нас. Само на путу деловања и жртава за Нас, за крвно повезану народну заједницу, може бити осигурана егзистенција народа и тиме појединца, "Један за све, сви за једнога."


Национал Социјализам је, дакле, народни поглед на свет. Сви, сваки народни друг, свака породица и род, свака јавна институција - странка, војска, држава, влада, економија, уметност и наука - морају служити развоју народа и његовој вечној борби. То је у потпуности могуће једино када сваки припадник народа дође на место на којем ће по својим способностима учинити највише за народ, најбоље служити нацији, дакле, у једном правом социјалистичком народном поретку, са високом радном свешћу. Ово повезивање националног са социјалним веровањем дало је партији њено име и дало нам је да говоримо о национал-социјалистичком погледу на свет.

Права народна заједница не може израсти из масе, него само из јаких личности, здрава шума захтева здраво дрвеће! Национал Социјализам, дакле, снажно наглашава вредност личности... Национал Социјализам жели ону личност која је у свим квалификацијама и цртама потпуно развијена, свесна крви, јаке воље и карактерно чврста, која је спремна на највишу дужност за свој народ. Начин да се такав тип човека постигне је идеја васпитања у национал-социјалистичком погледу на свет.

Ми борбу вреднујемо као непроменљиви животни закон, јер само у вечној борби, предуслову свих избора развијају се личности и немилосрдни народи. Величине се рађају само у борби!

Борба и чврстоћа су једни од главних елемената Национал Социјализма. Зато он и јесте поглед на свет јаких, борбених људи. Национал Социјализам одговара истинском ратништву. Он је по својој борбеној основи војнички поглед на свет. Војничка спремност на жртву очигледан је Социјализам. Војник је први социјалиста Рајха. Управо војник, потом и службеник, морају Национал Социјализам у своје срце примити са посебном лакоћом. Због овог борбеног става Национал Социјализам зазире од бљутавог, лагодног живота. Он је смртни непријатељ егоцентризма и материјализма, који воде у неумерени живот. Сељачка снага, идеализам и војничка чврстоћа требали би да испуне сваког... једнаком силином, служио он свом народу у граду или на селу, са оружјем или на радној столици.


Alfred Rosenberg, Wofür kämpfen wir:

Warum ist die nationalsozialistische

Weltanschauung das den Offizier

verpflichtende innere Gesetz?

Berlin, 1944.

Нема коментара:

Постави коментар