субота, 25. јун 2011.

КО ЈЕ ЖЕЛЕО РАТ...?


"Тврдња да се немачки народ са одушевљењем припрема за рат је погрешно схватање смисла немачке револуције. Ми, челници националсоцијалистичког Покрета смо скоро сви без изузетка били на фронту. Радо бих хтео да видим који се то ветеран са фронта радо поново спрема за рат... Па зар ви мислите да ми нашу омладину, која нам је будућност и на којој све лежи, само зато подижемо да би пала на неком ратном бојишту?"
Адолф Хитлер
Из интервјуа за Daily Mail
1933.
 
"Смешна је тврдња да Немачка жели да завлада светом. Британска империја обухвата 40 милиона квадратних километара, Совјетски савез 90 милиона квадратних километара. Ко дакле жели да завлада светом прилично је јасно..."
 Адолф Хитлер
Из разговора са британским амбасадором Невилом
25. август 1939.

"Не желим рат! Треба нам 15-20 година мирне изградње и рада да бисмо осигурали оно што смо створили. Пристаћу на сваки компромис којим се избегава рат и који није неспојив са чашћу и достојанством немачког народа."
Адолф Хитлер,
Говор у Рајхстагу
27. август 1939.

"Да Немачка није желела никакав рат јасно је када се упореди наша снага коју смо развили у току рата са оном коју смо имали на почетку рата. Историја ће нам веровати када кажемо: „Боље бисмо се припремили за рат да смо га уопште желели! Наша је намера била да остваримо наше услове за нормалан живот, на исти начин као што то чини Енглеска, која под собом држи петину земаљске кугле, или Америка и Русија које господаре свака по једним континентом. Једина разлика између наше политике и политике ових земаља састојала се у томе да смо ми захтевали само комад земље као што су Данциг и коридор који су нам на силу Бога били одузети, док су ове силе увек разишљале увек о освајању континента..."
Јоаким фон Рибентроп,
Завршна реч у Нирнбергу
IMT XXII стр. 426
  
"Хитлер и немачки народ нису желели рат. На различите Хитлерове мировне молбе нисмо желели да одговоримо. Али сад морамо констатовати да је он био у праву. Уместо једне немачке сарадње коју нам је он понудио, сада стоји огромна империјалистичка совјетска моћ. Срамим се што сада морам да гледам како циљеви за које смо ми Хитлера оптуживали бивају под другим именом остваривани."

Sir Hartley Shawcross 
(британски главни тужилац у Нирнбергу),
Stalins Schachzüge gegen Deutschland
 Graz, 1963.

Нема коментара:

Постави коментар