субота, 21. август 2010.

НАША НАЦИОНАЛНА РЕВОЛУЦИЈА


Наша мисао је мисао националне револуције, бунт пробуђене младости.

Какав је то бунт и против кога је уперен?

Наш бунт је уперен против нас самих, против духа који влада нашим народом, против нашег човека, безидејног, корумпираног, неборбеног, кукавичког, анационалног, недисциплинованог, несоцијалног, злобног и брбљивог.

Наш бунт је уперен тамо где је извор и корен свим несрећама, заблудама и пороцима нашег народа: уперен је против старог човека.

Јер у свету и друштвеном животу нема ни добра ни зла изван човека. Зло или добро је у нама самима. Све извире из човека. Све спољашње: системи, доктрине, економски и социјални односи, целокупни државни живот, све је то само израз човековог духа, израз човекове личности.

Та духовна страна нашег човека је оболела. Зато је оболео цео наш народни живот. Пре сваког другог, доживели смо духовни слом.

Зато је једна од првих и највећих наших брига да се боримо против свега што је духовно и морално разјело и упропастило наш народ, што је завело нашу омладину и најзад нас довело до толиких пораза и понижења.

Борићемо се против свих модерних идеологија и доктрина, против либералистичког индивидуализма, против атеизма и материјализма, марксизма и капитализма, јеврејства и масонерије, против либерално-демократске економије.

Уместо партијске, хоћемо праву народну националну државу, уместо партијског, хоћемо народно сталешко представништво, а место непланске и протвпланске економије и капитализма, планску контролисану привреду и ограничење капитала. Уместо класне борбе ми проповедамо социјалну свест, љубав, сарадњу и солидарност свих чланова народне заједнице. Ми тражимо народну етичку државу и социјалну правду, која ће свима донети благостање.

Слободну љубав, безбожништво, као и све модерне доктрине оставићемо онима који су их изумели.

Ми се изнова враћамо на изворе нашег народног духа, који се кроз векове показао као неупоредиво већи од духа других народа. Он је свему одолео и све победио. Ми се поново враћамо изворима наше народне моћи и величине, а то значи нашој народној вечности.

Хоћемо да страни анационални дух заменимо народним, дух безидејности, духовне пустоши и чамотиње - духом националног полета и младалачког идеализма. Хоћемо да свој народ учинимо опет великим и поносним, а наш живот светлијим, лепшим и радоснијим.

Значи, хоћемо националну револуцију! Дакле, револуцију духа нашег народа, нашег човека. Хоћемо да се за њу оспособимо, јер се она мора најпре одиграти у нама самима. Да се изградимо у Војску Смене, која ће створити нашу земљу снажном и славном, а нашем народу донети благостање, и остварити свој социјални идеал.


Павле Н.

Србски Поредак


Нема коментара:

Постави коментар