понедељак, 10. децембар 2012.

НА МУЦИ СЕ ПОЗНАЈУ ЈУНАЦИ - Велибор Јонић

 
Има људи код нас који још не схватају сву озбиљност времена које као народ проживљавамо. Не схватају да нико више не може неодговорно и лакомислено живети. И најмањи погрешни корак, па одосмо у понор!

Европа се бори за свој опстанак. Нису данас времена за пировање и благовање. Лишавати се морамо сви одреда, и радити и стварати више но икада.

Кад наступе оваква времена, онда се јасно показује да ли је један народ способан за живот или не. Ако у њему има животне снаге, онда се он здружује, узајамно помаже, и општи интерес ставља изнад личног.

У временима искушења на чело народа који је способан за живот избијају људи који су готови да себе за спас народа жртвују. Баш онако, како је то наш народ у својој мудрости изрекао: "на муци се познају јунаци".

Ти и такви јунаци су нам данас потребни. Али није довољно да њих буде само на челу државне управе, већ је потребно да њих има на челу и најмање друштвене заједнице, у граду и општини, као и при сваком народном послу.

Они којима је до части и сласти, до пировања и благовања, ти морају чекати боља времена. Данас је народни посао - свети посао, достојан само јунака и мученика.

Несрећу Бог шаље каткада ономе ко му је најмилији. Да би га казном и патњом прочистио и оспособио за нова прегнућа. Већина нашег народа је то разумела и на свим странама осећа се струјање новог, препорођеног живота.

Нарочито је омладина србска кренула исправним путем. Она је дисциплинована и радна, свесна озбиљности тренутка и тежине својих задатака. А то и јесте важно, јер је омладина, силом природних закона, будућност народна.

1942.

Нема коментара:

Постави коментар